Military  ·  Catalog  ·  Pay Online  ·  ☎ RTO Questions or Phone Payments: 336-789-8870

Shed Permits & Setbacks in South Carolina

Permit details last verified current by the Cook team in August 2026. County and municipal rules change — always confirm requirements with your local building department before you build.

[DRAFT — pending counsel review]

This page is general orientation, not legal advice. Shed permit and setback rules vary by city and county and change over time — always confirm the specifics with your local building and zoning departments before you build.

Do you need a permit for a shed in South Carolina?

As of this writing, South Carolina generally follows the 2021 SC Residential Code (based on the 2021 IRC, effective January 1, 2023). Under IRC Section R105.2, a one-story detached accessory building used only for tools or storage — a backyard shed — is generally exempt from a building permit up to 200 square feet.

That covers many Cook buildings, but not the larger footprints: a 12×24, for example, is 288 sq ft and would fall outside the exemption. The state code is adopted by the SC Building Codes Council but enforced locally, so always confirm the current threshold with your city or county building department before you order or place a building.

The 200 vs. 120 square-foot rule

There are two exemption numbers, and mixing them up is the most common mistake:

  • 200 sq ft comes from the residential code (IRC R105.2).
  • 120 sq ft comes from the commercial building code (IBC Section 105.2, for Group U tool-and-storage sheds).

For a shed on a residential lot, accessory to a home, the 200 sq ft residential exemption is generally the one that applies. Some county permit pages publish both figures — Horry County, for instance, lists the 200 sq ft and 120 sq ft exemptions side by side — which is where the confusion comes from.

Which number governs your project depends on how your local department classifies the structure and lot. As of this writing this is jurisdiction-specific, so confirm with your building department rather than assuming 200 sq ft everywhere.

Setbacks and property lines

Setbacks — how far your shed must sit from side and rear property lines — are set by local zoning, not the state building code. There is no single statewide setback number. As of this writing, published examples vary widely:

  • Greenville generally requires a minimum 5 ft setback for sheds under 200 sq ft; larger accessory buildings must meet the full setback for the zoning district.
  • Charleston (Zoning Ordinance Sec. 54-506) generally allows an accessory building over 100 sq ft of footprint to sit within 3 ft of an interior side or rear line, and a building up to 100 sq ft within 1.5 ft — with a stricter exception for lots along a marsh, river, or lake.

Because these are local rules, always confirm your side, rear, and easement setbacks with your city or county zoning office before you pick a spot.

Even if your shed is small enough to skip a building permit, zoning/site-plan approval is a separate step that commonly applies regardless of size. As of this writing, Greenville, for example, generally requires zoning approval for accessory structures even when they're building-permit-exempt — one more reason to confirm locally.

When a permit IS required

A size exemption only waives the building permit for the structure itself. As of this writing, in South Carolina you generally still need a permit — regardless of square footage — when:

  • You add utilities. Electrical, plumbing, gas, or mechanical connections require their own trade permit at any size. Running power or water to the shed is not covered by the shed's size exemption.
  • Your lot is in a FEMA Special Flood Hazard Area. Floodplain ordinances apply regardless of shed size and can require elevating the building to or above the Base Flood Elevation and adding flood vents (a common NFIP standard is 1 square inch of net open vent area per square foot of enclosed floor).
  • Local zoning requires site-plan or accessory-structure approval even for a permit-exempt shed.

A permit exemption is never permission to ignore the code, encroach on a setback, or skip flood requirements. Always confirm with your local building department before you build.

Before you buy: a 3-step check

  1. Measure the footprint. Compare your building's square footage to your jurisdiction's exemption (generally 200 sq ft for a residential shed — confirm locally).
  2. Call two offices, not one. The building department handles permits; the zoning/planning office handles setbacks, easements, and lot coverage. City and unincorporated-county rules can differ at the very same address, so ask which one you're in.
  3. Check your HOA. The South Carolina Homeowners Association Act (S.C. Code Title 27, Chapter 30, § 27-30-110 et seq.) gives HOAs enforcement power independent of the county — an HOA can restrict shed size, placement, or style even where the county would allow it.

Find your local Cook dealer

Cook Portable Warehouses builds wood storage buildings and delivers them ready to place. The permit and setback questions above are ultimately yours to settle with your local officials — but your Cook dealer can help you get it right.

Your local Cook dealer works in these counties every week and can point you to the right building department and zoning office, and help you choose a size and placement that fits your lot. Rules differ from one city and county to the next, so use them as a starting point and always confirm the specifics with your local building and zoning departments before you build.

For the rules in another state, see shed permit rules in other states.

Frequently asked questions

Can I put a shed on my property without a permit in South Carolina?

As of this writing, a detached one-story residential storage shed is generally exempt from a building permit up to 200 square feet under the state's residential code — but only for the structure itself, and only if local zoning allows the placement. Add power or plumbing, sit in a floodplain, or exceed your local size limit, and a permit is generally required. Confirm with your local building and zoning departments before you build.

How close to the property line can a shed go?

There's no statewide setback — it's set by local zoning and varies by city and district. Charleston, for example, allows some accessory buildings within 3 ft of a side or rear line, while Greenville generally requires 5 ft for small sheds. Always confirm your side, rear, and easement setbacks with your local zoning office before placing the building.

Does a permit exemption mean I can skip everything?

No. Being exempt from a building permit doesn't waive zoning or site-plan approval, HOA rules, floodplain requirements, or trade permits for utilities. Those apply separately, and a size exemption is never authorization to violate the code.

Get Your Local Quote ☎